Kommenteeri

Teeme Ära talgunädal saab täna hoo sisse eeltalgutega Kadrioru Saksa Gümnaasiumis

Kolmapäeval, 3. mail Tallinnas Kadrioru Saksa Gümnaasiumis peetavad Teeme Ära eeltalgud annavad hoogu talgunädalale, mis kulmineerub sel laupäeval, 6. mail toimuva üle-eestilise Teeme Ära talgupäevaga. Praeguseks on talguveebi kirja pandud üle 1100 talgu enam kui 16 000 osalejaga, kuid talgulisi oodatakse juurde kõikjal üle Eesti. Talguid saab valida ja end talgulisena kirja panna, samuti lisada ka uusi talguid Teeme Ära kodulehel www.teemeara.ee.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Henrik Raave sõnul on üle-eestilise talgupäeva ettevalmistused kulgenud plaanipäraselt. „Talgupäeva näol on tegemist Eesti ühe suurema vabatahtlike kaasamise algatusega, mille raames tulevad kodudest välja tuhanded eestimaalased. Ärevatel aegadel vajame enda kõrvale toetavat õlga ja turvatunnet ning Teeme Ära talgupäev just seda pakubki!“ lausus Raave. Ta lisas, et tänavuse talgupäeva rõhuasetused lähtuvad otse elust meie ümber, kuid aitavad esile tõsta ka meie kultuuriruumi eripära ja ühiseid väärtuseid. 

Nii kõlabki sel talgukevadel kolm talguüleskutset: teeme keldrid korda ja seame need valmis varjumiskohtadeks, teeme kõik saunad korda, teeme koolide ümbruse ja noortepeo elurikkamaks. Mõistagi saab iga inimene ja kogukond ise otsustada, millised tööd vajavad sel kevadel kõige pakilisemalt ühist tegemist. Paljud koolid üle Eesti on võtnud oma südameasjaks elurikkuse. 

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA teabejuht Sten Weidebaum ütles, et suvise noortepeo ettevalmistuste käigus pöörab laulu- ja tantsurahvas tähelepanu elurikkuse märkamisele ja loomisele enda ümber. „Selleaastase noortepeo juhtmõte „Püha on maa” juhib tähelepanu looduskeskkonna hoidmisele ja väärtustamisele. Oleme käima lükanud elurikkuse suurendamise programmi teemapealkirjaga „Iga ruutmeeter loeb“, mille eesmärk on tõsta nii teadlikkust elurikkusest kui ka kutsuda kõiki üles elurikkusele oma kodu ja kooli ümber senisest rohkem tähelepanu pöörama,“ rääkis Weidebaum. Noortepeo partneriteks on selles Teeme Ära talgupäev ning Euroopa roheline pealinn Tallinn.

See on tema sõnul ka põhjuseks, miks Teeme Ära eeltalgud  otsustati korraldada Kadrioru Saksa Gümnaasiumis, kus kooli tööõpetuse õpetaja Tõnu Tammari juhendamisel meisterdatakse koos 7. klassi õpilastega lillekaste, korrastatakse kooli ümbrust ning rajatakse elurikas lilleniidu lapike. Soovitusi elurikkuse talguteks leiab talguveebist www.teemeara.ee.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu "Püha on maa" toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Soodushindadega piletid on müügil kuni 31. maini veebilehel laulupidu.ee ning kõigis Piletilevi müügikanalites.

Teeme Ära egiidi all toimuv ühine talgukevad kulmineerub traditsiooniliselt maikuu esimesel laupäeval, 6. mail üle-eestilise Teeme Ära talgupäevaga. Nii nagu eelmistel aastatel, saab nüüdki Teeme Ära talgupäeval igaüks talguid eest vedada ja teisi kaasa kutsuda, et aidata oma kodukandi elu edendada ning ühiselt ära teha kõige pakilisemad tööd.

Lisaks koolide ümbrus elurikkamaks muutmisele pööratakse tänavu koostöös Päästeametiga tähelepanu keldrite korrastamisele, et vähendada hoonete tuleohtu ning luua võimalused keldrite kasutamiseks hädaolukorras esmase varjumispaigana. Sauna-aasta raames kutsutakse koos Eesti Maaturismi Ühinguga tegema kõik Eesti saunad korda. Talguid saab kirja panna ja endale sobiva talgu leida talguveebis www.teemeara.ee.

Üle-eestiline Teeme Ära talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks ise ära teha.

6. mail toimuvat Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Siseministeerium, Päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Schneider Electric, Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus, Eesti Maaturismi Ühing, Saunamaailm, Onninen jt.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Henrik Raave, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja
tel 501 6898, e-post henrik@teemeara.ee

Sten Weidebaum, Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA teabejuht
tel 523 6239, e-post Sten.Weidebaum@laulupidu.ee
https://2023.laulupidu.ee/
 

Teadmiseks toimetustele:

Ajakirjanikud on oodatud Teeme Ära ja noortepeo eeltalgutele kolmapäeval, 3. mail 2023 kl 12.00 Kadrioru Saksa Gümnaasiumi õuel (Gonsiori tn 38, Tallinn), et meisterdada koos koolipere ning XIII noorte laulu- ja tantsupeo korraldusmeeskonnaga lillekaste, osaleda heakorratöödel ja liigirikka lilleniidu lapikese rajamisel. Pärast talgutöid sööme talgusuppi ja jäätist ning anname ülevaade laupäeval, 6. mail peetava üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva ettevalmistustest. Eeltalguid aitavad Kadrioru Saksa Gümnaasiumi õuel korraldada Balbiino, Orkla Eesti ja Eesti Pandipakend. 

Teate edastas: Erkki Peetsalu, Teeme Ära meeskonna liige, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee

Lisa kommentaar

Email again: